Nederlandse jazz zangeressen: zwaar onderschat{0}

Nederlandse jazz zangeressen: ons land kent veel verborgen talent

Wanneer de gemiddelde persoon aan jazz denkt zal hij niet zo snel aan Nederlandse jazz zangeressen denken. Zelfs mensen die zich kenners noemen hoor ik er nooit over praten. Altijd weer komt het lijstje met bekende Amerikaanse namen voorbij, en toegegeven: dit is natuurlijk niet voor niets want veel van deze artiesten zijn van uitzonderlijke klasse. Maar toch, we mogen best eens wat trotser zijn op de jazzartiesten uit ons eigen koude kikkerlandje. Ook ik kende vroeger vrijwel geen Nederlandse jazz zangeressen, en dat terwijl velen van hen ook toen al in het buitenland geroemd werden. Dit veranderde toen ik ik op een prachtige zomerdag op een terrasje in Rotterdam in gesprek raakte met de beroemde Nederlandse jazz saxofonist Piet le Blanc. We raakten in gesprek over jazz en voor ik het wist zat Piet hoog op te geven over enkele zangeressen, die tot mijn verbazing allemaal gewoon uit Nederland kwamen. U begrijpt het al: ik ben me gaan verdiepen en sindsdien ben ik groot fan!